piątek, 5 grudnia 2014

Pierniczki Gryczane.

Proste, korzenne, dosyć twarde, ale bardzo chrupiące ciasteczka z mąki gryczanej. Myślę, że bez większego wstydu mogą grać rolę bezglutenowych, wegańskich pierniczków w nadchodzące Święta :).

Składniki:
  • 300 gramów maki gryczanej (z niepalonej gryki)
  • 150 gramów oleju kokosowego lub masła
  • 1 rozgnieciony widelcem banan
  • 5 łyżek syropu z agawy bądź innego słodzidła
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka potłuczonych/mielonych goździków
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki mielonego kardamonu, lub 4 potłuczone ziarenka
  • 1 łyżka kakao
Składniki na polewę:
  • 1/4 szklanki melasy z karobu (można zastąpić inna melasą - z karobu ma kakaowy smak, więc wychodzi super no i jest zdrowa:)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
Składniki (olej najlepiej w jak najtwardszej formie, można tez użyć masła) zagniatamy możliwie szybko w jednolite ciasto. Chodzi o to, żeby pod wpływem ciepła naszych dłoni olej się całkiem nie rozpuścił, bo ciasto będzie się rozpadać i kleić do rąk. Gotowa kulkę ciasta chłodzimy w lodówce 30 minut lub dłużej. 

Schłodzone ciasto dzielimy na części. Na silikonowej macie lub stolnicy, podsypując maka gryczaną, wałkujemy cienkie placki (nie grubsze niż 0,5 centymetra). Ciasto do wałkowania cały czas trzymamy w lodówce, dobierając z niej kolejne porcje w miarę postępu prac :-). Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Bacznie obserwujemy piekarnik, bo ciasteczka szybko się przypalają. Są upieczone gdy lekko się zrumienią.

W garnuszku na małym ogniu  rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy melasę i kakao i dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem. Nie zagotowujemy! Można polewę dosłodzić w miarę potrzeb. 

Gotowe ciasteczka polewamy polewą (porcja w przepisie starcza jedynie na ich pomazanie, widoczne na zdjęciach) i ładnie dekorujemy, lub jeśli nie mamy czasu, posypujemy potłuczonymi, podprażonymi migdałami :). Smacznego!




2 komentarze:

Foodmania pisze...

ale cudne te pierniczki! :)

Anonimowy pisze...

Rewelacyjne, jak "prawdziwe" :-)