sobota, 31 stycznia 2015

Pikle warzywne z curry

Prosty w wykonaniu i pyszny dodatek do kanapek i obiadów, a zarazem kolejny przepis inspirowany książką ,,Swojsko" Państwa Szaciłło.

Składniki (na 2 litrowe słoiki):
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 200 gr cukru trzcinowego
  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 6 listków laurowych
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 różnokolorowe papryki
  • ogórki gruntowe (2-4 sztuki)
Warzywa myjemy, paprykę kroimy w paski a ogórki w plasterki. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Ocet z cukrem i przyprawami zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż cukier całkiem się rozpuści. Wkładamy warzywa do słoików i zalewamy zalewą (stopniowo). Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Piklę są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.


Brak komentarzy: