środa, 4 lutego 2015

Pesto z pestek dyni i szpinaku

Zieloniutka pasta a'la pesto, sprawdzi się również jako dodatek do makaronu. Walorów zdrowotnych pestek z dyni i szpinaku chyba nie muszę przytaczać, ale nie byłabym sobą gdybym się choć trochę nie wymądrzyła - szukajcie w sklepach pestek dyni POLSKICH lub czeskich! Te paczkowane są zazwyczaj z Chin i są gorszej jakości, nie mówiąc o walorach smakowych. Pestki z naszych okolic mają ciemny zielony kolor i mocny smak.

Składniki:
  • 2/3 szklanki pestek z dyni
  • 3 duże garści młodego szpinaku (baby spinach)
  • 4 łyżki oleju lnianego/z lnianki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Miksujemy dynię na niewielkie okruchy (nie na mąkę), dodajemy opłukany szpinak i rozdrobniony czosnek oraz resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę aż osiągniemy konsystencję pesto. Smacznego!


3 komentarze:

Foodmania pisze...

nie dość, że zapewne smak świetny to jeszcze kolor genialny :)

Anonimowy pisze...

Ja to chcę!!!
Ta-ta

Ania_S pisze...

Wygląda przepysznie ;) Bardzo lubię takie intensywne kolory potraw ;)