poniedziałek, 9 marca 2015

Makaron kasztanowy

Prosty w wykonaniu, bezglutenowy domowy makaron, który w nieco innej formie wypatrzyłam w Kukbuku. Nigdy nie rozumiałam, jak można określenie ,,makaron" i ,,kluski" stosować wymiennie, ale jemu rzeczywiście bliżej do klusek. Wstążki są szerokie i po ugotowaniu dość grube, a brak glutenu powoduje brak sprężystości. Gwarantuje jednak, że smak Was pozytywnie zaskoczy! Dobór dodatków pozostawiam wyobraźni - u mnie był z buraczkami, kozim serem i kiełkami rzodkiewki. Mąka kasztanowa ma delikatny, słodkawy smak, więc polecam zrobić ten makaron na słodko - na pewno będzie smakował dzieciakom. To nie koniec moich eksperymentów z kasztanami!

Składniki (dla 3-4 osób):
  • 150 gr mąki z kasztanów jadalnych
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • 2 jajka, najlepiej wsiowe

Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy na kilkanaście minut. Rozwałkowujemy ciasto na około 2mm podsypując mąką kasztanową i kroimy na szerokie równe wstążki (nożem lub przy pomocy maszynki), około 1,5cm/10cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. 



2 komentarze:

gin pisze...

Marzę o mące kasztanowej, i nigdzie jej znaleźć nie mogę...
Kusisz tym makaronem ogromnie :)

Alicja pisze...

bywa w Almie, Kuchniach Świata i w sklepach ze zdrową żywnością :)