czwartek, 9 kwietnia 2015

Minestrone

Po ostatnim świątecznym obżarstwie przyszła pora na warzywno-owocowy detoks. Moja wersja minestrone - dość mocno pomidorowa, z dużą ilością warzyw, bo tak lubię. Błyskawiczna i banalna w wykonaniu, a co najważniejsze - smaczna i nie tuczy!

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 dużej cukinii
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki warzyw suszonych
  • 1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, czosnek i asafetydę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki warzywa (poza cukinią). Dusimy chwilę pod przykryciem. Zalewamy wodą na wysokość warzyw, dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomiudory i warzywa suszone. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie, dorzucamy cukinię i passatę. Gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miekkie a cukinia al dente. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sam se ugotuję. Co ja nie dam rady???

Alicja pisze...

dasz!