poniedziałek, 27 października 2014

Krem z buraka z kozim serkem.

Tytuł brzmi dumnie. Tak naprawdę to śmiesznie prosta zupa, można by nawet rzec ,,zmiksowany barszcz" :). Dla mnie jednak był to mały powiew świeżości w dość ciasnym świecie zup z buraka. Szczególnie zasmakowało mi połączenie z kozim serkiem. No i ten kolor!

Składniki (średni garnek):
  • 1 kilogram buraków
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • bulion warzywny (może być z kostki o dobrym składzie)
  • kremowy serek kozi
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i odrobiną soli. Gdy warzywa będą bardzo miękkie, wyławiamy liść i ziele, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy wszystko na papkę. Stopniowo dodajemy bulion aż osiągniemy ulubioną konsystencję. Dolewamy ocet, dodajemy pieprz i majeranek i zagotowujemy. Podajemy z łyżką koziego serka i kiełkami. Smacznego!


Brak komentarzy: