środa, 13 maja 2015

Chłodnik litewski

Na codzień unikam w kuchni mleka i jego pochodnych, ale dla chłodnika zawsze zrobię wyjątek. Kefir, zsiadłe mleko, zielenina - tak przecież smakuje lato!

Składniki:
  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami (wielkości limonki)
  • pęczek szczypioru
  • pęczek koperku
  • duży pęczek rzodkiewki
  • 6 gruntowych ogórków
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • duże opakowanie kefiru
  • duzy kubek zsiadłego mleka
  • duzy kubek jogurtu naturalnego
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Botwinkę dokładnie myjemy, liście szatkujemy a burkaczki kroimy w drobna kostkę. Na spód garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cytrynę i ksylitol. Gdy się zagotuje wrzucamy botwinkę z buraczkami i dusimy kilka minut, az buraczki lekko zmiekną.

W osobnym naczyniu mieszamy drobno poszatkowany koper i szczypior, ogórki i rzodkiewki starte na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na kilka minut, żeby sie przegryzło i warzywa puściły sok. Dodajemy kefir, mleko, smietanę i jogurt. Wlewamy wszystko do przestudzonej botwinki i buraczków. Mieszamy i jesli trzeba doprawiamy do smaku sola, pieprzem i czosnkiem. 

Odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę. Smacznego!




2 komentarze:

Gabi pisze...

Dokładnie taki chodnik to smaki lata... uwielbiam. Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco, zjadła bym z wielkim apetytem :)

Unknown pisze...

Jadłbym... :)