poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasteczka migdałowe

Błyskawiczne kruche ciasteczka, migdałowe i słodkie. W sam raz do poniedziałkowej kawy!

Składniki:
  • 200 gr mąki jaglanej
  • 100 gr mielonych migdałów
  • 100 gr nierafionowanego oleju kokosowego lub masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub słodu ryżowego
  • mała szczypta soli

Migdały i kaszę jaglaną możemy kupić mielone lub zmielić samemu w młynku do kawy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Mieszamy wszystkie składniki az do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być trochę rzadsze niż standardowe kruche, tak by można je było nakładac łyżką. Jeśli jest za gęste to możemy dodać odrobinę zimnej wody.

Na wyłozona papierem blachę wykładamy łyzkę ciasta i formujemy kółka o grubości ok 0,5cm. Na wierzchu możemy ułożyć migdał. Pieczemy aż nabiorą złotego koloru (ok 15-20min), cały czas mamy na nie oko, bo cienkie ciastka szybko się palą. Przepis pochodzi z ksiązki ,,Karolina OdNowa" Karoliny i Macieja Szaciłło.




2 komentarze:

Foodmania pisze...

super ciasteczka!

gin pisze...

Mniam, porwałabym takie ciasteczko. Albo dwa ;)