środa, 6 maja 2015

Pizza gryczana ze szparagami

Propozycja na pizzę lub foccacię bez użycia maki pszennej. Oczywiście jest to zniewaga dla pysznej włoskiej pizzy, ale muszę przyznać, że zniewaga smakuje całkiem nieźle!

 Przepis od Medytujemy, z którego korzystałam mówił o foccaci, ale miałam straszną ochotę na szparagi, a do tego w lodówce natknęłam się na kawałek gorgonzoli i oliwki. Wyszła więc pizza na grubym spodzie. Można ten przepis potraktować własnie jako foccacie, grubszy placek polany oliwą, obsypany sola, ewentualnie z dodatkiem oliwek. Można też rozpłaszczyć placek bardziej i dać więcej na wierzch - wyjdzie całkiem smaczna pizza na chrupiącym spodzie.


Składniki na ciasto: 

  • 2 szkl mąki gryczanej z kaszy nieprażonej
  • 0,5 szkl mąki jaglanej
  • 15 gr drożdży
  • 1  łyżka cukru lub słodu ryżowego
  • 1 łyżka łupiny babki płesznik (zastępuje gluten)
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Mąki mieszamy z babką płesznik i solą. Drożdże ucieramy ze słodem i dodajemy do mąk. Dodajemy tyle letniej wody, by powstało klejące gęste ciasto. Wszystko możemy mieszać łyżką w misce. Przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ponownie mieszamy, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Blachę do pieczenia smarujemy hojnie oliwą z oliwek, wykładamy ciasto, polewamy oliwą z wierzchu i rozpłaszczamy je dłońmi na grubość ok. 1-2cm lub mniej. Nakłuwamy spód widelcem.

Wierzch możemy w wersji saute posypać ziołami i solą lub poukładać i delikatnie powciskac w ciasto oliwki albo plasterki świeżego chilli. Taki placek to świetny dodatek do sałatki.

W wersji bardziej przypominającej pizzę ciasto ugniatamy na cieńszy placek, wierzch smarujemy sosem pomidorowym, a na nim układamy wszystkie ulubione dodatki. Ważne, by nie było ich zbyt dużo, bo ciasto pod ich ciężarem się nie dopiecze.

Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika (250 stopni i termoobieg). Jeśli ciasto jest cienkie to wystarczy mu 7-10 minut, jeśli grubsze to około 15 minut. Ma być rumiane z wierzchu i mieć chrupiące brzegi. 







3 komentarze:

Foodmania pisze...

pizzy nie jadam, ale taką na pewno bym zjadła!

vegerun pisze...

Można coś zamiast babki plesznik?

Alicja pisze...

Można babke jajowatą albo siemie lniane, jednak siemię ma wyczuwalny smak i teksturę.