poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami

Po fali upałów przyszedł dzień ochłody. Można śmiało uruchomić piekarnik, tym bardziej że gdy leje i wieje, nie ma nic lepszego na ocieplenie klimatu i poprawę humoru jak wilgotne, korzenne, słodkie marchewkowe ciasto.

Składniki (na dużą blachę):

  • 700 gr marchewki
  • 600 gr mąki
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju ryżowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • 150 gr orzechów włoskich 
  • 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Na krem:
  • 250 gr nerkowców
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel esencji waniliowej

Dzień wcześniej zalewamy nerkowce wodą i zostawiamy do nasiąknięcia na całą noc.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siemię zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż zgęstnieje.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę, dodajemy sół i przyprawy. 

Cukier ucieramy z siemieniem i olejem. Łączymy suche produkty z mokrymi, dodajemy mleko - tyle, żeby ciasto dało się mieszać, ale nie było zbyt rzadkie. Dodajemy posiekane orzechy  włoskie i dokładnie mieszamy. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około godzinę, do suchego patyczka i rumianego wierzchu.

Żeby zrobić krem, miksujemy namoczone nerkowce z rozpuszczonym olejem kokosowym, miodem, wanilią i cytryną. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub dłużej, żeby stężał.

Upieczone, ostudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem i posypujemy orzechami i cynamonem.

Smacznego!









1 komentarz:

AZgotuj! pisze...

Wygląda pysznie:) Pięne zdjęcia.