środa, 29 lipca 2015

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy robią się właściwie same! Wystarczy zmiksować ugotowaną cieciorkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, posolić masę do smaku. Uformować małe kotleciki i wrzucić do pieca na 190 stopni, aż się zezłocą i popękają z wierzchu (czyli około 20-30 minut). Wychodzą dość suche, więc można dodać do masy więcej oleju, ale najlepiej podawać je po prostu z jakimś pysznym sosem lub sałatką. Smakują dobrze również drugiego dnia. Smacznego!


Składniki (na ok. 20 kotletów):

  • 500 gr ugotowanej cieciorki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na 1 łyżeczce oliwy
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy lub oleju z ryżu
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • garść posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku

3 komentarze:

Emma pisze...

samo zdrowie!

kornik pisze...

Uwielbiam cieciorkę, to danie dla mnie:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com

kornik pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.