wtorek, 17 listopada 2015

Domowa nutella

Domowa nutella na blogu już była, wtedy jednak trochę przekombinowałam przepis. Prościej niż dziś się nie da! Wystarczy dobry mikser by pokonać każdy smutek i niepogodę! :)

Składniki:

  • 200 gr orzechów laskowych
  • 4 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju o neutralnym smaku, dobrej jakości)
  • mała szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut, aż wyraźnie ściemnieją i zacznie pękać skórka. mamy orzechy pod kontrolą, żeby ich nie spalić! Dzięki prażeniu orzechy maja intensywny smak i łatwiej pozbyć się gorzkiej skórki. Upieczone i przestudzone orzechy ocieramy partiami w dłoniach lub zawinięte w ściereczkę ocieramy o blat aż skórka zejdzie (nie musi być bardzo dokładnie).

Przygotowane orzechy wrzucamy do misy miksera i mielimy na piasek. Zgarniamy masę ze ścianek miksera. Dodajemy olej, syrop z agawy, mleko, kakao i sól i miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, jeśli zajdzie potrzeba, ponownie zgarniając nutellę ze ścianek miksera.

Przekładamy do słoiczka i cieszymy się z domowej, zdrowej nutelli!







2 komentarze:

Asa_6niebo pisze...

Domowa-najlepsza!

Anonimowy pisze...

Gdzie jest mój słoiczek ??? :-(