czwartek, 26 listopada 2015

Szakszuka

Szakszuka to aromatyczne danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie, gdzie podaje się ją na treściwe śniadanie lub lunch. Dla mnie to świetna alternatywa dla jajecznicy i dobrze wchodzi również jako ciepła kolacja :)

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 1 czerwona papryka
  • 2 posiekane pomidory lub 1/2 pomidorów z puszki
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • 2 jajka (lub więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka harissy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • świeże zioła/szczypiorek/prażony sezam do posypania 

Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy łyżeczkę harissy i podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat/keczup, posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, sól i kumin. Podduszamy wszystko kilka minut aż papryka zmięknie.

 Dodajemy posiekane pomidory i od czasu do czasu mieszając dusimy aż pomidory odparują i powstanie gęsty sos.

Przy pomocy łyzki robimy w sosie dwa wgłębienia. Delikatnie wbijamy jajka we wgłębienia i lekko mieszamy białko z sosem. Przykrywamy patelnię i trzymamy na małym ogniu około 8-10 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.

Posypujemy wszystko szczypiorkiem, świeżymi ziołami lub sezamem (lub wszystkim na raz) i podajemy póki gorące! Smacznego!








Brak komentarzy: