niedziela, 6 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z czekoladą i solą morską (bezglutenowe)

Błyskawiczne ciastka, w sam raz na niedzielną chętkę na coś słodkiego.

Składniki:
  • 150 gr gorzkiej czekolady
  • 130 gr miękkiego masła
  • 150 gr ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • 100 gr mąki bezglutenowej (gotowy mix lub ryżowej)
  • 80 gr mąki kokosowej (opcjonalnie, można dodać więcej mixu/ryżowej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Czekoladę miksujemy lub siekamy na drobne kawałki.

Masło, ksylitol, jajko i miąższ z laski wanilii miksujemy na gładką masę . Dodajemy mąkę, sodę, proszek i sól i jeszcze chwile miksujemy lub mieszamy ręcznie. Jeśli chcemy ciastka bardziej kruche i glutenowe, wystarczy zamienić mąki na zwykłą pszenną. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.

Formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, aż ciastka będą rumiane.

Smacznego!




Brak komentarzy: