środa, 6 stycznia 2016

Sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw z malinowym winegretem

Prawdziwie patriotyczne danie - polska kasza pęczak, polskie warzywa korzeniowe i polskie maliny! Aromatyczna sałatka na ciepło lub na zimno, spełni swoją rolę również jako posiłek w pudełko do pracy.


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1  cukinia
  • 1 jabłko 
  • 1 cebula
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • mała szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne

Składniki na malinowy sos winegret:
  • 4 łyżki dżemu malinowego (lub zmiksowanych malin, ew. soku)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ew. soku z cytryny)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Warzywa kroimy na sposób ,,random", żeby miały różne kształty, np. marchew w plasterki, pietruszkę w paski, seler w półplastry, cebulę w piórka.

Wykładamy warzywa z blachę pokrytą papierem i polewamy mieszanką oliwy, octu i przypraw, mieszamy warzywa tak, żeby każde obtoczyło się w przyprawach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

Po tym czasie dorzucamy do warzyw pokrojone w kostkę cukinię i obrane jabłko oraz śliwki pokrojone w paseczki, mieszamy wszystko na blasze i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż warzywa zaczną brązowieć na brzegach.

W międzyczasie gotujemy szklankę pęczaku w 2 szklankach wody aż całkiem wchłonie wodę i zostawiamy kaszę pod przykryciem.

Dżem malinowy mieszamy z musztardą, octem i solą, na końcu energicznie mieszając dodajemy oliwę.

Upieczone warzywa mieszamy z kaszą i podajemy posypane kiełkami lub orzechami włoskimi, polane winegretem.

Smacznego!




Brak komentarzy: