wtorek, 12 stycznia 2016

Soczewica z grzybami

Soczewica i grzyby to zgrany duet. W tym wydaniu może służyć jako ciepła sałatka lub w towarzystwie ryżu czy pieczywa jako samodzielny, wegański posiłek.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 250 gr mrożonych podgrzybków
  • 250 gr pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól do smaku
  • natka pietruszki lub świeże oregano do posypania

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie szklimy na oleju/maśle. Dodajemy rozmrożone, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą która została po rozmrażaniu) i pokrojone pieczarki. Gdy woda odparuje a pieczarki zmiękną dodajemy soczewicę, sos sojowy, ocet, czosnek, cząber i kumin. Mieszamy i dusimy wszystko razem kilka minut. Na koniec pieprzymy i ew. dosalamy do smaku. Podajemy soczewicę posypaną natką pietruszki lub oregano,  z ryżem, chlebem lub samodzielnie. Smacznego!



1 komentarz:

Olka pisze...

Nie jestem wegetarianką, ale takie danie do mnie przemawia. Aromatycznie...