sobota, 30 stycznia 2016

Makaron ryżowy z wędzonym tofu i boczniakami

Danie błyskawiczne, lekkie i smaczne, w sam raz na wegański obiad.


Składniki (na jedną dużą porcję):

  • 120 gr wędzonego tofu
  • 50 gr makaronu ryżowego (pół małego opakowania)
  • 1 duży, rozrośnięty boczniak lub kilka mniejszych
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju do smażenia (ja używam kokosowego rafinowanego, o jego zaletach możecie poczytać tutaj)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego (można zastąpić większą ilością soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • ewentualnie sól do smaku 

 Przygotowujemy wszystkie składniki, tak żeby mieć je pod ręka i tylko szybko wrzucać na patelnię/wok.

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy.

Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na nieprzywierającej patelni na złoto.

Czosnek, chilli pozbawione pestek i imbir drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, boczniaki w paski, cebulę w półplasterki. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, olej sezamowy. Szczypiorek siekamy.

W dużej patelni lub woku rozgrzewamy dobrze olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na dużym ogniu, cały czas mieszając aż się zeszkli. Dodajemy imbir, czosnek i chilli, mieszamy kilka minut. Wrzucamy boczniaki i paprykę i podsmażamy aż boczniaki zaczną się rumienić.

Na koniec dodajemy tofu, makaron i sos, wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy skropione cytryną, posypane szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!




3 komentarze:

Emma pisze...

lubię takie dania

Martyna pisze...

Kolorowe i pyszne :)

Anonimowy pisze...

Zrobiliśmy! Ja przygotowałem wszystko, a Mistrzymi Kuchni rządziła ogniem. Pycha.