Ostatnie podrygi zimy i ostatnie chętki na korzenne smaki i kremy ciężkie od orzechów, czego efektem jest ciasto z udziałem słodkich ziemniaków, wilgotne, sycące i pełne przypraw.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty obieramy i kroimy w 2-3 cm kostkę, wysypujemy na blachę, polewamy dwiema łyżeczkami oleju kokosowego, dodajemy 1/2 łyżki cynamonu i sok z pomarańczy, mieszamy wszystko i pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż bataty zmiękną i się zrumienią.
Orzechy miksujemy na drobno, odkładając dwie garści grubo posiekanych na potem.
Upieczone i przestudzone bataty miksujemy z drobnymi orzechami, bananami, olejem, mlekiem, jajkami, sokiem z cytryny, ksylitolem, solą i przyprawami. Gdy masa będzie gładka, powoli dodajemy mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy większe orzechy i drobno startą skórkę z pomarańczy.
Blachę smarujemy olejem i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min, do suchego patyczka. Ciasto z natury jest w środku mocno wilgotne.
Aby zrobić krem, miksujemy na wysokich obrotach nerkowce na gładka pastę, dodajemy mleko kokosowe, miód, sok i skórkę z cytryny i miksujemy dalej aż uzyskamy gładki krem.
Krem nakładamy na ciasto po jego wystudzeniu. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 1 kg batatów
- 2 banany
- 1 pomarańcz (sok i skórka)
- 200 ml oleju kokosowego lub innego delikatnego w smaku
- 200 gr orzechów włoskich
- 200 gr mąki z cieciorki
- 150 gr mąki z ryżu
- 4 jajka
- 100 gr mleka kokosowego lub jogurtu
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 kopiaste łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1/2 łyżki kardamonu
- 1/2 łyżki mielonych goździków
Składniki na krem:
- 200 gr nerkowców
- 5 łyżek mleka kokosowego
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty obieramy i kroimy w 2-3 cm kostkę, wysypujemy na blachę, polewamy dwiema łyżeczkami oleju kokosowego, dodajemy 1/2 łyżki cynamonu i sok z pomarańczy, mieszamy wszystko i pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż bataty zmiękną i się zrumienią.
Orzechy miksujemy na drobno, odkładając dwie garści grubo posiekanych na potem.
Upieczone i przestudzone bataty miksujemy z drobnymi orzechami, bananami, olejem, mlekiem, jajkami, sokiem z cytryny, ksylitolem, solą i przyprawami. Gdy masa będzie gładka, powoli dodajemy mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy większe orzechy i drobno startą skórkę z pomarańczy.
Blachę smarujemy olejem i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min, do suchego patyczka. Ciasto z natury jest w środku mocno wilgotne.
Aby zrobić krem, miksujemy na wysokich obrotach nerkowce na gładka pastę, dodajemy mleko kokosowe, miód, sok i skórkę z cytryny i miksujemy dalej aż uzyskamy gładki krem.
Krem nakładamy na ciasto po jego wystudzeniu. Smacznego!
1 komentarz:
Mniam! Idealne na ten czas :)
Prześlij komentarz