czwartek, 16 października 2014

Bezglutenowa tarta dyniowo - grzybowa.

Dynie łypią na nas z każdego kąta kuchni. Trzeba je powoli utylizować - zrobiłam już słodkie powidła z dyni (przepis wkrótce), dziś naszło mnie na wytrawne ciasto. Trochę parmezanu w cieście nadaje mu słoności i przyjemnej serowatości. Jesienne kolory i składniki - na przekór szarości za oknem!


Składniki na ciasto:
  • 150 gramów mąki gryczanej
  • 50 gr. mąki dyniowej (opcjonalnie)
  • solidna garść startego parmezanu
  • pół szklanki oleju ryżowego
  • łyżka wody
Pozostałe składniki:
  • 250 gr. dyni
  • 100 gr. świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • garść orzechów włoskich
  • garść startego parmezanu
  • 2 jajka
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, cząber
  • olej ryżowy lub masło klarowane do smażenia
Mąki mieszamy z utartym na drobno parmezanem, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się kruszy, dodajemy oleju lub wody, jeśli jest zbyt mokre i lepkie - dosypujemy trochę mąki. Gotową kulkę z ciasta wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku..

Dynię (u mnie hokkaido, więc ze skórką) obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Grzyby i cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni z łyżeczką masła klarowanego, odrobiną soli i pieprzu. Następnie w ten sam sposób podduszamy dynię. Składniki mają być aldente :) 

Na gotowe ciasto wykładamy najpierw cebulkę z grzybami, a na wierzch dynię. Posypujemy wszystko pokruszonymi orzechami włoskimi.

Jajka delikatnie ubijamy, mieszamy z parmezanem i przyprawami. Gotową masę wylewamy na warzywa. Zapiekamy w 180 stopniach przez pół godziny. Można udekorować orzechami, jest to jednak niebezpieczne - orzechy łatwo się palą i nabierają goryczki. Ja to zrobiłam, bo chciałam jakoś urozmaicić wygląd zewnętrzny :) Można też najpierw wylać na ciasto jajka (białka osobno mocno ubite), na to warzywa i orzechy a na wierzch parmezan - będzie bardziej kolorowo.





Brak komentarzy: