wtorek, 17 lutego 2015

Krem z pieczonych batatów i marchewki

Kolejna zupa - krem, bo po prostu bardzo je lubię! Żeby nie przypominały karmy dla niemowląt (no dobra, i tak trochę przypominają), porządnie je doprawiam. Jeśli macie ochotę na coś bardzo kremowego, słodko-ostrego, to ta zupa będzie idealna!

Składniki:
  • 800 gr batatów
  • 3 średnie marchewki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • kawałek świeżego imbiru długości kciuka
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta ziaren kolendry
  • szczypta imbiru suszonego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju z ryżu
Umyte warzywa pieczemy ze skórką przez 45 minut w 190 stopniach. W garnku na 2 łyzkach oleju podsmażamy starty imbir, kolendrę, posiekany czosnek i chilli. Dodajemy upieczone warzywa i bulion, zagotowujemy. Dodajemy mleko kokosowe (opcjonalnie), miksujemy, doprawiamy solą i susznych imbirem do smaku. Podajemy posypaną  prażonym czarnym sezamem lub pestkami dyni. Smacznego!



1 komentarz:

Foodmania pisze...

niezwykle delikatny, lekko słodki, pyszny!