środa, 22 lipca 2015

Briam

Briam to tradycyjna grecka potrawa, i jak to zwykle bywa - ilu greckich kucharzy, tyle przepisów.  Jedni warzywa pieką, inni duszą w stylu francuskiego ratatouille, jeszcze inni dodają ziemniaki rezygnując z fety. Mimo, że nie mam przed sobą moich wielkich greckich wakacji, a w Grecji byłam ostatnio ładnych kilka lat temu, przygotowałam własną wersję briam, jakie zapamiętałam z tamtej podróży. Świetnie  sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla lub jako lekka kolacja.

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pół kostki sera feta (100gr)
  • oregano
  • gałązką rozmarynu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy je na blasze wyłożonej papierem aż trochę zmienią kolor i się pomarszczą (ok. 15 min).

Cebulkę i czosnek kroimy w piórka i lekko podduszamy na łyżeczce oliwy. Cukinię, pomidory i upieczone, przestudzone bakłażany kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę. Warto wiedzieć, że prawdziwa feta to ser z mleka owczego i koziego, bez żadnych dodatków i takiego też szukajmy na sklepowych półkach.

Duże naczynie żaroodpornej smarujemy oliwą i układamy dowolnie warzywa, posypując je solą, pieprzem i oregano. Na koniec posypujemy je fetą i porządnie skrapiamy oliwą. Na wierzchu można położyć gałązkę rozmarynu dla dodatkowego aromatu.

Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut, aż ser i warzywa dobrze się zarumienią. Smacznego!




1 komentarz:

pozielonemu pisze...

Wygląda naprawdę pysznie :)