czwartek, 15 października 2015

Tarta z gorgonzolą i szpinakiem (bezglutenowa)

Proste rozwiązania są najlepsze. Tarta to szybka i prosta potrawa, a do tego bardzo wszechstronna - może być i śniadaniem i obiadem i kolacją! Jako, że nadal jestem pod wpływem mody na niejedzenie glutenu, w szafce mam pokaźny zapas różnego rodzaju mąk bezglutenowych. Tym razem przetestowałam gotową mieszankę do wypieków, chociaż zazwyczaj ich unikam ze względu na tajemnice zawarte w liście składników. Ta miała nienajgorszy skład, no i muszę przyznać - na kruche ciasto nadaje się świetnie!

Składniki na ciasto (duża okrągła foremka do tart):
  • 450 gr gotowej mieszanki do bezglutenowych wypieków (,,Bread-Mix" firmy Schar)
  • 200 gr masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 
Składniki na masę:
  •  150 gr sera gorgonzola
  • 300 gr szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na ciasto (masło zimne!) szybko zagniatamy w kulke, owijamy folią i chowamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy ciastem formę. Podpiekamy spód przez ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, aż złapie kolor, ale nie będzie całkiem wypieczony!

Cebulkę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni na łyżeczce oliwy. Dodajemy umyty szpinak i dusimy wszystko aż zmięknie a woda trochę odparuje.

W misce mieszamy rozdrobnioną gorgonzolę z uduszonym szpinakiem z cebulką, dodajemy 1 jajko, doprawiamy solą (odrobinę jeśli trzeba, ser jest słony!) i pieprzem.

Wylewamy masę na podpieczony, przestudzony spód, na wierzchu układamy przekrojone pomidorki (skórką w dół) i oliwki, posypujemy startą gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika na kolejne około 20 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.

Smacznego!


3 komentarze:

Unknown pisze...

Czad!!!

Unknown pisze...

Czad!!!

Unknown pisze...

Gorgonzola, szpinak i pomidory to moje ulubione połączenia, tarta musiała być pyszna :3