Proste rozwiązania są najlepsze. Tarta to szybka i prosta potrawa, a do tego bardzo wszechstronna - może być i śniadaniem i obiadem i kolacją! Jako, że nadal jestem pod wpływem mody na niejedzenie glutenu, w szafce mam pokaźny zapas różnego rodzaju mąk bezglutenowych. Tym razem przetestowałam gotową mieszankę do wypieków, chociaż zazwyczaj ich unikam ze względu na tajemnice zawarte w liście składników. Ta miała nienajgorszy skład, no i muszę przyznać - na kruche ciasto nadaje się świetnie!
Składniki na ciasto (duża okrągła foremka do tart):
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni na łyżeczce oliwy. Dodajemy umyty szpinak i dusimy wszystko aż zmięknie a woda trochę odparuje.
W misce mieszamy rozdrobnioną gorgonzolę z uduszonym szpinakiem z cebulką, dodajemy 1 jajko, doprawiamy solą (odrobinę jeśli trzeba, ser jest słony!) i pieprzem.
Wylewamy masę na podpieczony, przestudzony spód, na wierzchu układamy przekrojone pomidorki (skórką w dół) i oliwki, posypujemy startą gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika na kolejne około 20 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.
Smacznego!
Składniki na ciasto (duża okrągła foremka do tart):
- 450 gr gotowej mieszanki do bezglutenowych wypieków (,,Bread-Mix" firmy Schar)
- 200 gr masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 150 gr sera gorgonzola
- 300 gr szpinaku baby
- 1 jajko
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni na łyżeczce oliwy. Dodajemy umyty szpinak i dusimy wszystko aż zmięknie a woda trochę odparuje.
W misce mieszamy rozdrobnioną gorgonzolę z uduszonym szpinakiem z cebulką, dodajemy 1 jajko, doprawiamy solą (odrobinę jeśli trzeba, ser jest słony!) i pieprzem.
Wylewamy masę na podpieczony, przestudzony spód, na wierzchu układamy przekrojone pomidorki (skórką w dół) i oliwki, posypujemy startą gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika na kolejne około 20 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.
Smacznego!
3 komentarze:
Czad!!!
Czad!!!
Gorgonzola, szpinak i pomidory to moje ulubione połączenia, tarta musiała być pyszna :3
Prześlij komentarz