środa, 7 października 2015

Zapiekanka z kaszy gryczanej z grzybami i zieloną soczewicą

Czuję już jesień w kościach i mam straszną ochotę na pieczone warzywa, dynię i grzyby! Tych ostatnich niestety w okolicznych lasach brak, ale na szczęście są targowiska, gdzie rośnie ich całkiem sporo. Zapraszam na jesienny wegetariański obiad - zapiekanka czuła się świetnie w towarzystwie pieczonej brukselki i duszonej z czosnkiem papryki.

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej, bo zdrowsza)
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (ok 0,5 szkl. suchej i jeszcze zostanie)
  • 250 gr świeżych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki startego twardego sera (u mnie Dziugas)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz do smaku 

Kaszę najpierw płuczemy na sitku a następnie gotujemy w proporcji 1:2 na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gdy wchłonie wodę wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut, dzięki temu kasza będzie sypka.

Soczewicę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (ok 20 minut, zależy od stopnia namoczenia). Ja do gotowania soczewicy lubię dodać zioła, lepiej się trawi i ma fajny posmak. Dodaję np. cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kminek lub kumin. Solimy dopiero pod koniec gotowania!

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na jednej łyżce masła, dodajemy oczyszczone i pokrojone na dość duże kawałki grzyby. Dodajemy trochę soli i dużo pieprzu i dusimy (można podlać kilkoma kroplami wody) aż wszystko zmięknie i się zezłoci.

Dwie szklanki ugotowanej kaszy, szklankę soczewicy i podduszone grzyby z cebulka mieszamy ze sobą. Dodajemy roztrzepane jajko z serem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy estragonem tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane szczypiorkiem. Smacznego!

1 komentarz:

Foodmania pisze...

pyszne, pozywne danie!