Dynie łypią na nas z każdego kąta kuchni. Trzeba je powoli utylizować - zrobiłam już słodkie powidła z dyni (przepis wkrótce), dziś naszło mnie na wytrawne ciasto. Trochę parmezanu w cieście nadaje mu słoności i przyjemnej serowatości. Jesienne kolory i składniki - na przekór szarości za oknem!
Składniki na ciasto:
- 150 gramów mąki gryczanej
- 50 gr. mąki dyniowej (opcjonalnie)
- solidna garść startego parmezanu
- pół szklanki oleju ryżowego
- łyżka wody
Pozostałe składniki:
- 250 gr. dyni
- 100 gr. świeżych grzybów
- 1 duża cebula
- garść orzechów włoskich
- garść startego parmezanu
- 2 jajka
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, cząber
- olej ryżowy lub masło klarowane do smażenia
Mąki mieszamy z utartym na drobno parmezanem, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się kruszy, dodajemy oleju lub wody, jeśli jest zbyt mokre i lepkie - dosypujemy trochę mąki. Gotową kulkę z ciasta wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku..
Dynię (u mnie hokkaido, więc ze skórką) obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Grzyby i cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni z łyżeczką masła klarowanego, odrobiną soli i pieprzu. Następnie w ten sam sposób podduszamy dynię. Składniki mają być aldente :)
Na gotowe ciasto wykładamy najpierw cebulkę z grzybami, a na wierzch dynię. Posypujemy wszystko pokruszonymi orzechami włoskimi.
Jajka delikatnie ubijamy, mieszamy z parmezanem i przyprawami. Gotową masę wylewamy na warzywa. Zapiekamy w 180 stopniach przez pół godziny. Można udekorować orzechami, jest to jednak niebezpieczne - orzechy łatwo się palą i nabierają goryczki. Ja to zrobiłam, bo chciałam jakoś urozmaicić wygląd zewnętrzny :) Można też najpierw wylać na ciasto jajka (białka osobno mocno ubite), na to warzywa i orzechy a na wierzch parmezan - będzie bardziej kolorowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz