Kolejna zupa - krem, bo po prostu bardzo je lubię! Żeby nie przypominały karmy dla niemowląt (no dobra, i tak trochę przypominają), porządnie je doprawiam. Jeśli macie ochotę na coś bardzo kremowego, słodko-ostrego, to ta zupa będzie idealna!
Składniki:
- 800 gr batatów
- 3 średnie marchewki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
- kawałek świeżego imbiru długości kciuka
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- szczypta ziaren kolendry
- szczypta imbiru suszonego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju z ryżu
Umyte warzywa pieczemy ze skórką przez 45 minut w 190 stopniach. W garnku na 2 łyzkach oleju podsmażamy starty imbir, kolendrę, posiekany czosnek i chilli. Dodajemy upieczone warzywa i bulion, zagotowujemy. Dodajemy mleko kokosowe (opcjonalnie), miksujemy, doprawiamy solą i susznych imbirem do smaku. Podajemy posypaną prażonym czarnym sezamem lub pestkami dyni. Smacznego!
1 komentarz:
niezwykle delikatny, lekko słodki, pyszny!
Prześlij komentarz