Czuję już jesień w kościach i mam straszną ochotę na pieczone warzywa, dynię i grzyby! Tych ostatnich niestety w okolicznych lasach brak, ale na szczęście są targowiska, gdzie rośnie ich całkiem sporo. Zapraszam na jesienny wegetariański obiad - zapiekanka czuła się świetnie w towarzystwie pieczonej brukselki i duszonej z czosnkiem papryki.
Składniki:
Soczewicę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (ok 20 minut, zależy od stopnia namoczenia). Ja do gotowania soczewicy lubię dodać zioła, lepiej się trawi i ma fajny posmak. Dodaję np. cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kminek lub kumin. Solimy dopiero pod koniec gotowania!
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na jednej łyżce masła, dodajemy oczyszczone i pokrojone na dość duże kawałki grzyby. Dodajemy trochę soli i dużo pieprzu i dusimy (można podlać kilkoma kroplami wody) aż wszystko zmięknie i się zezłoci.
Dwie szklanki ugotowanej kaszy, szklankę soczewicy i podduszone grzyby z cebulka mieszamy ze sobą. Dodajemy roztrzepane jajko z serem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy estragonem tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane szczypiorkiem. Smacznego!
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej, bo zdrowsza)
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (ok 0,5 szkl. suchej i jeszcze zostanie)
- 250 gr świeżych podgrzybków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki startego twardego sera (u mnie Dziugas)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka estragonu
- sól, pieprz do smaku
Soczewicę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (ok 20 minut, zależy od stopnia namoczenia). Ja do gotowania soczewicy lubię dodać zioła, lepiej się trawi i ma fajny posmak. Dodaję np. cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kminek lub kumin. Solimy dopiero pod koniec gotowania!
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na jednej łyżce masła, dodajemy oczyszczone i pokrojone na dość duże kawałki grzyby. Dodajemy trochę soli i dużo pieprzu i dusimy (można podlać kilkoma kroplami wody) aż wszystko zmięknie i się zezłoci.
Dwie szklanki ugotowanej kaszy, szklankę soczewicy i podduszone grzyby z cebulka mieszamy ze sobą. Dodajemy roztrzepane jajko z serem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy estragonem tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane szczypiorkiem. Smacznego!
1 komentarz:
pyszne, pozywne danie!
Prześlij komentarz