Błyskawiczne ciastka, w sam raz na niedzielną chętkę na coś słodkiego.
Składniki:
Czekoladę miksujemy lub siekamy na drobne kawałki.
Masło, ksylitol, jajko i miąższ z laski wanilii miksujemy na gładką masę . Dodajemy mąkę, sodę, proszek i sól i jeszcze chwile miksujemy lub mieszamy ręcznie. Jeśli chcemy ciastka bardziej kruche i glutenowe, wystarczy zamienić mąki na zwykłą pszenną. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.
Formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, aż ciastka będą rumiane.
Smacznego!
Składniki:
- 150 gr gorzkiej czekolady
- 130 gr miękkiego masła
- 150 gr ksylitolu
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 100 gr mąki bezglutenowej (gotowy mix lub ryżowej)
- 80 gr mąki kokosowej (opcjonalnie, można dodać więcej mixu/ryżowej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej
Czekoladę miksujemy lub siekamy na drobne kawałki.
Masło, ksylitol, jajko i miąższ z laski wanilii miksujemy na gładką masę . Dodajemy mąkę, sodę, proszek i sól i jeszcze chwile miksujemy lub mieszamy ręcznie. Jeśli chcemy ciastka bardziej kruche i glutenowe, wystarczy zamienić mąki na zwykłą pszenną. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.
Formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, aż ciastka będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz