Prawdziwie patriotyczne danie - polska kasza pęczak, polskie warzywa korzeniowe i polskie maliny! Aromatyczna sałatka na ciepło lub na zimno, spełni swoją rolę również jako posiłek w pudełko do pracy.
Składniki:
Wykładamy warzywa z blachę pokrytą papierem i polewamy mieszanką oliwy, octu i przypraw, mieszamy warzywa tak, żeby każde obtoczyło się w przyprawach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Po tym czasie dorzucamy do warzyw pokrojone w kostkę cukinię i obrane jabłko oraz śliwki pokrojone w paseczki, mieszamy wszystko na blasze i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż warzywa zaczną brązowieć na brzegach.
W międzyczasie gotujemy szklankę pęczaku w 2 szklankach wody aż całkiem wchłonie wodę i zostawiamy kaszę pod przykryciem.
Dżem malinowy mieszamy z musztardą, octem i solą, na końcu energicznie mieszając dodajemy oliwę.
Upieczone warzywa mieszamy z kaszą i podajemy posypane kiełkami lub orzechami włoskimi, polane winegretem.
Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cukinia
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 śliwki suszone
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- mała szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 łyżki dżemu malinowego (lub zmiksowanych malin, ew. soku)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego (ew. soku z cytryny)
- 2 łyżki oliwy
- sól
Wykładamy warzywa z blachę pokrytą papierem i polewamy mieszanką oliwy, octu i przypraw, mieszamy warzywa tak, żeby każde obtoczyło się w przyprawach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Po tym czasie dorzucamy do warzyw pokrojone w kostkę cukinię i obrane jabłko oraz śliwki pokrojone w paseczki, mieszamy wszystko na blasze i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż warzywa zaczną brązowieć na brzegach.
W międzyczasie gotujemy szklankę pęczaku w 2 szklankach wody aż całkiem wchłonie wodę i zostawiamy kaszę pod przykryciem.
Dżem malinowy mieszamy z musztardą, octem i solą, na końcu energicznie mieszając dodajemy oliwę.
Upieczone warzywa mieszamy z kaszą i podajemy posypane kiełkami lub orzechami włoskimi, polane winegretem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz