Soczewica i grzyby to zgrany duet. W tym wydaniu może służyć jako ciepła sałatka lub w towarzystwie ryżu czy pieczywa jako samodzielny, wegański posiłek.
Składniki:
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie szklimy na oleju/maśle. Dodajemy rozmrożone, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą która została po rozmrażaniu) i pokrojone pieczarki. Gdy woda odparuje a pieczarki zmiękną dodajemy soczewicę, sos sojowy, ocet, czosnek, cząber i kumin. Mieszamy i dusimy wszystko razem kilka minut. Na koniec pieprzymy i ew. dosalamy do smaku. Podajemy soczewicę posypaną natką pietruszki lub oregano, z ryżem, chlebem lub samodzielnie. Smacznego!
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 250 gr mrożonych podgrzybków
- 250 gr pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól do smaku
- natka pietruszki lub świeże oregano do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie szklimy na oleju/maśle. Dodajemy rozmrożone, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą która została po rozmrażaniu) i pokrojone pieczarki. Gdy woda odparuje a pieczarki zmiękną dodajemy soczewicę, sos sojowy, ocet, czosnek, cząber i kumin. Mieszamy i dusimy wszystko razem kilka minut. Na koniec pieprzymy i ew. dosalamy do smaku. Podajemy soczewicę posypaną natką pietruszki lub oregano, z ryżem, chlebem lub samodzielnie. Smacznego!
1 komentarz:
Nie jestem wegetarianką, ale takie danie do mnie przemawia. Aromatycznie...
Prześlij komentarz