Kto je tarty ten łeb ma obdarty :) Bezcukrowa tarta na spodzie z mąki kokosowej (z domieszką jaglanej), z jabłkami, wiśniami i orzechami. Wiśnie miałam zeszłoroczne ze słoika, ale można dodać świeże albo całkiem pominąć.
Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 26cm):
- Półtora szklanki mąki z kokosa
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka mielonych migdałów (razem powinno wyjść ok. 200gram sypkich składników)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 żółtka (białko zostawiamy)
- 1 łyżka ksylitolu
Składniki szybko ugniatamy w jednolitą kulkę i wstawiamy do lodówki na 15 minut lub dłużej. Schłodzonym ciastem wygniatamy foremkę. Spód nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- kilkanaście wiśni (opcjonalnie)
- 2 białka
- 1 łyżeczka ksylitolu
Jabłka obrane i pokrojone w grube plasterki podduszamy delikatnie z resztą składników (poza białkami) na patelni,.gotową masę przekładamy na upieczoną tartę. Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodając ksylitol i wykładamy na wierzch.
Zapiekamy w 180 stopniach aż białka się zetną i zrumienia. Po upieczeniu powstrzymujemy się i pozostawiamy na trochę w uchylonym piekarniku, żeby ostygło. Ja tego nie zrobiłam i z białek zrobił się flak :) Do zdjęć posypałam dla ozdoby mąką kokosową, do jedzenia nie jest to konieczne :)
Wyszło pysznie! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz