Prosty w wykonaniu i pyszny dodatek do kanapek i obiadów, a zarazem kolejny przepis inspirowany książką ,,Swojsko" Państwa Szaciłło.
Składniki (na 2 litrowe słoiki):
- 500 ml octu jabłkowego
- 200 gr cukru trzcinowego
- 3 łyżki białej gorczycy
- 6 listków laurowych
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3 różnokolorowe papryki
- ogórki gruntowe (2-4 sztuki)
Warzywa myjemy, paprykę kroimy w paski a ogórki w plasterki. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Ocet z cukrem i przyprawami zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż cukier całkiem się rozpuści. Wkładamy warzywa do słoików i zalewamy zalewą (stopniowo). Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Piklę są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz