Zieloniutka pasta a'la pesto, sprawdzi się również jako dodatek do makaronu. Walorów zdrowotnych pestek z dyni i szpinaku chyba nie muszę przytaczać, ale nie byłabym sobą gdybym się choć trochę nie wymądrzyła - szukajcie w sklepach pestek dyni POLSKICH lub czeskich! Te paczkowane są zazwyczaj z Chin i są gorszej jakości, nie mówiąc o walorach smakowych. Pestki z naszych okolic mają ciemny zielony kolor i mocny smak.
Składniki:
Składniki:
- 2/3 szklanki pestek z dyni
- 3 duże garści młodego szpinaku (baby spinach)
- 4 łyżki oleju lnianego/z lnianki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Miksujemy dynię na niewielkie okruchy (nie na mąkę), dodajemy opłukany szpinak i rozdrobniony czosnek oraz resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę aż osiągniemy konsystencję pesto. Smacznego!
3 komentarze:
nie dość, że zapewne smak świetny to jeszcze kolor genialny :)
Ja to chcę!!!
Ta-ta
Wygląda przepysznie ;) Bardzo lubię takie intensywne kolory potraw ;)
Prześlij komentarz