Błyskawiczne, pyszne, w pełni wegańskie i bezglutenowe ciastka. Mokre w środku, z wyczuwalnym smakiem fistaszków, gotowe w 20 minut. Uwielbiam takie rozwiązania :)
Składniki (na ok. 15 ciastek):
Składniki (na ok. 15 ciastek):
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki lub 1 puszka
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki syropu z agawy lub innego płynnego słodzidła
- 1/4 szklanki mąki z ryżu (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1/2 gorzkiej czekolady bezglutenowej (np.goplana)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforatów
- szczypta soli
Ciecierzycę, masło orzechowe i wanilię miksujemy - ja używam ręcznego blendera i radzi sobie bez problemu. Gdy składniki się połączą (masa nie musi byc idealnie gładka), dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy czekoladę posiekaną na drobne kawałki i mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożona papierem wykładamy po sporej łyżce masy, pomagamy sobie palcami nadać ciastkom okrągły kształt. Na koniec można spłaszczyć je widelcem lub ręką. Można też toczyc kulki i potem spłaszczać. Pieczemy w 175 stopniach z termoobiegiem przez około 15-20 minut, aż będą mocno złote. Studzimy na kratce. Smacznego!
1 komentarz:
Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
Prześlij komentarz