Sezon na bób w pełni! Cieszą się wegetarianie, bo bób jest świetnym źródłem białka. Cieszą się kobiety w ciąży, bo 100 gramów świeżego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Cieszę się ja, bo bób uwielbiam. W planie jest zupa z bobu, niedawno była sałatka, dziś kanapkowa pasta - bardzo zielona, puszysta ale i sycąca. I kto śmie twierdzić, że nie da się żyć bez szynki i sera?
Składniki:
Składniki miksujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku. Gotowe! Prościej się nie da!
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego, obranego bobu
- 1 awokado
- 1 garść posiekanego koperku
- 1 garść posiekanej dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól morska, ewentualnie pieprz do smaku
Składniki miksujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku. Gotowe! Prościej się nie da!
1 komentarz:
Ja się nie cieszę, bo w Danii bób jest na wagę złota. A ja tak lubię...
Zjadłabym tej pasty, ma taki piękny, pistacjowy wręcz kolor :)
Prześlij komentarz