Szybkie i bezproblemowe danie. Możecie użyć dowolnych warzyw, bo ten sos pasuje do wszystkich - można wykorzystać już troche podwiędnięte lodówkowe zapsy, albo użyć surowych. Ja uwielbiam warzywa pieczone, szczególnie w taki szary, wietrzny dzień jak dziś, po długiej rowerowej wycieczce.
Składniki:
- 1 mały batat
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- czerwona czubrica lub inne ulubione przyprawy
- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- mała szczypta pieprzu
- ząbek czosnku
- woda lub jogurt grecki
- natka pietruszki do posypania
Batata kroimy na ćwiartki, cukinię w grube plastry, paprykę w ósemki. Układamy warzywa i całe ząbki czosnku (w łupinie) na blasze wyłożonej papierem i posypujemy szczyptą czubricy lub innymi ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.
Tahinę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. T Dodajemy wody lub jogurtu greckiego do uzyskania konsystencji dipu.
1 komentarz:
Wyglądają bardzo apetycznie :) Pieczenie warzyw to moja ulubiona forma ich przyrządzania :)
Prześlij komentarz