środa, 25 lutego 2015

Pieczone warzywa z sosem tahini

Szybkie i bezproblemowe danie. Możecie użyć dowolnych warzyw, bo ten sos pasuje do wszystkich - można wykorzystać już troche podwiędnięte lodówkowe zapsy, albo użyć surowych. Ja uwielbiam warzywa pieczone, szczególnie w taki szary, wietrzny dzień jak dziś, po długiej rowerowej wycieczce.

Składniki:
  • 1 mały batat
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • czerwona czubrica lub inne ulubione przyprawy
  • 2 łyżki tahiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mała szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
  • woda lub jogurt grecki
  • natka pietruszki do posypania

Batata kroimy na ćwiartki, cukinię w grube plastry, paprykę w ósemki. Układamy warzywa i całe ząbki czosnku (w łupinie) na blasze wyłożonej papierem i posypujemy szczyptą czubricy lub innymi ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. 

Tahinę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. T Dodajemy wody lub jogurtu greckiego do uzyskania konsystencji dipu. 

Nakładamy dip na upieczone warzywa i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego!


1 komentarz:

pozielonemu pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie :) Pieczenie warzyw to moja ulubiona forma ich przyrządzania :)