Dziś Walentynki, a ja jak zwykle nie szczególnie myślę o statystykach bloga i tym podobnych Bardzo Ważnych elementach na mojej pobocznej, szutrowej drodze do blogerskiej sławy :). Przepis późno, bo ciasteczka powstały spontanicznie, jako prezent dla przyjaciółki na jutro. Swoją drogą, ciekawi mnie to zatrzęsienie walentynkowo - serduszkowych przepisów na blogach, dla kogo one są? Mój chłopak jest zażenowany widokiem siebie z muffinką w dłoni, już widzę jego minę gdyby w prezencie dostał różowe lukrowane ciasteczka... Przychodzi mi na myśl cyctat :,,Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, prawdziwi mężczyźni żują pszczoły". Proponuje więc ukochanych uraczyć seksowną bielizną albo butelką dobrej whisky, a slodkie ciasteczka podarować koleżance, mamie, przyjaciółce. Im też można okazać uczucie w taki dzień jak dziś! A najlepiej w każdy inny :)
Składniki:
- 3 banany
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 2 łyżki ksylitolu albo brązowego cukru
- 4 kopiaste łyżki mąki ryżowej
- 4 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- tabliczka gorzkiej czekolady, min. 60% kakao
Wrzucamy do miski banany, masło orzechowe, syrop, ksylitol, sodę, proszek, sól i wanilię, miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąki i nadal miksujemy aż nie będzie grudek. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy. Masa będzie dosyć rzadka i klejąca. Wykładamy ją łyżką (1 ciastko = niepełna łyżka) na wyłozoną papierem do pieczenia blachę i delikatnie spłaszczamy/formujemy w kształt ciastek. Nie wykładamy zbyt ciasno, bo ciastka urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut, aż będą brązowe i popękają z wierzchu. Gotowe!
4 komentarze:
świetne ciasteczka!
I co teraz z moją męskością? Nigdy nie żułem pszczoły... Ale raz jedna osa mnie użarła w usta, może to się liczy ? PJ
możemy założyć, że to było pudełeczko dla Myszy, a Ty tylko spróbowałeś :)
Jakiej konsystencji ma byc ciasto przed pieczeniem, PILNE PLIS???
Prześlij komentarz