wtorek, 31 marca 2015

Chrzanowy krem z pietruszki

Jeśli macie ochotę na coś innego niż tradycyjny wielkanocny żur lub barszcz biały, to mam alternatywę! Ten krem jest lekki, puszysty a przy tym pikantny. Świetnie smakuje - wiadomo - z jajkiem. Jednak jeśli chcecie być jeszcze bardziej oryginalni, polecam chipsy z pasternaku (seria Deluxe w Lidlu). Miłośnicy chrzanu łaczmy się!

Składniki:
  • 1 kg pietruszki
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 700 ml bulionu
  • 4 łyżki chrzanu
  • sól
Cebulkę i pora kroimy drobno i szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Solimy i dusimy do miękkości, podlewając szklanką bulionu. Gdy pietruszka zupełnie zmięknie, dodajemy resztę bulionu i miskujemy wszystko na krem. Dodajemy chrzan i mieszamy. Dosalamy do smaku. Podajemy z jajkiem na twardo lub z czipsami z pasternaku. Smacznego!




Brak komentarzy: