Na codzień unikam w kuchni mleka i jego pochodnych, ale dla chłodnika zawsze zrobię wyjątek. Kefir, zsiadłe mleko, zielenina - tak przecież smakuje lato!
Składniki:
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami (wielkości limonki)
- pęczek szczypioru
- pęczek koperku
- duży pęczek rzodkiewki
- 6 gruntowych ogórków
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
- duże opakowanie kefiru
- duzy kubek zsiadłego mleka
- duzy kubek jogurtu naturalnego
- małe opakowanie kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Botwinkę dokładnie myjemy, liście szatkujemy a burkaczki kroimy w drobna kostkę. Na spód garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cytrynę i ksylitol. Gdy się zagotuje wrzucamy botwinkę z buraczkami i dusimy kilka minut, az buraczki lekko zmiekną.
W osobnym naczyniu mieszamy drobno poszatkowany koper i szczypior, ogórki i rzodkiewki starte na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na kilka minut, żeby sie przegryzło i warzywa puściły sok. Dodajemy kefir, mleko, smietanę i jogurt. Wlewamy wszystko do przestudzonej botwinki i buraczków. Mieszamy i jesli trzeba doprawiamy do smaku sola, pieprzem i czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę. Smacznego!
2 komentarze:
Dokładnie taki chodnik to smaki lata... uwielbiam. Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco, zjadła bym z wielkim apetytem :)
Jadłbym... :)
Prześlij komentarz