Briam to tradycyjna grecka potrawa, i jak to zwykle bywa - ilu greckich kucharzy, tyle przepisów. Jedni warzywa pieką, inni duszą w stylu francuskiego ratatouille, jeszcze inni dodają ziemniaki rezygnując z fety. Mimo, że nie mam przed sobą moich wielkich greckich wakacji, a w Grecji byłam ostatnio ładnych kilka lat temu, przygotowałam własną wersję briam, jakie zapamiętałam z tamtej podróży. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla lub jako lekka kolacja.
Składniki:
Cebulkę i czosnek kroimy w piórka i lekko podduszamy na łyżeczce oliwy. Cukinię, pomidory i upieczone, przestudzone bakłażany kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę. Warto wiedzieć, że prawdziwa feta to ser z mleka owczego i koziego, bez żadnych dodatków i takiego też szukajmy na sklepowych półkach.
Duże naczynie żaroodpornej smarujemy oliwą i układamy dowolnie warzywa, posypując je solą, pieprzem i oregano. Na koniec posypujemy je fetą i porządnie skrapiamy oliwą. Na wierzchu można położyć gałązkę rozmarynu dla dodatkowego aromatu.
Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut, aż ser i warzywa dobrze się zarumienią. Smacznego!
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- pół kostki sera feta (100gr)
- oregano
- gałązką rozmarynu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- oliwa
Cebulkę i czosnek kroimy w piórka i lekko podduszamy na łyżeczce oliwy. Cukinię, pomidory i upieczone, przestudzone bakłażany kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę. Warto wiedzieć, że prawdziwa feta to ser z mleka owczego i koziego, bez żadnych dodatków i takiego też szukajmy na sklepowych półkach.
Duże naczynie żaroodpornej smarujemy oliwą i układamy dowolnie warzywa, posypując je solą, pieprzem i oregano. Na koniec posypujemy je fetą i porządnie skrapiamy oliwą. Na wierzchu można położyć gałązkę rozmarynu dla dodatkowego aromatu.
Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut, aż ser i warzywa dobrze się zarumienią. Smacznego!
1 komentarz:
Wygląda naprawdę pysznie :)
Prześlij komentarz