Kotleciki z ciecierzycy robią się właściwie same! Wystarczy zmiksować ugotowaną cieciorkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, posolić masę do smaku. Uformować małe kotleciki i wrzucić do pieca na 190 stopni, aż się zezłocą i popękają z wierzchu (czyli około 20-30 minut). Wychodzą dość suche, więc można dodać do masy więcej oleju, ale najlepiej podawać je po prostu z jakimś pysznym sosem lub sałatką. Smakują dobrze również drugiego dnia. Smacznego!
Składniki (na ok. 20 kotletów):
Składniki (na ok. 20 kotletów):
- 500 gr ugotowanej cieciorki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na 1 łyżeczce oliwy
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy lub oleju z ryżu
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- garść posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku
3 komentarze:
samo zdrowie!
Uwielbiam cieciorkę, to danie dla mnie:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Prześlij komentarz