środa, 8 lipca 2015

Sałatka z bobem i truskawkami z sosem rozmarynowym

Lekka sałatka w sam raz na taki ukrop. Bób nadaje treści i zaskakująco przyjemnie smakuje w połączeniu z truskawkami, a rozmarynowy winegret orzeźwia całość i muszę przyznać, że jestem z niego dumna. Jeśli podobnie jak ja źle znosicie upały i żyć (czyt. jeść) Wam się odechciewa, taka sałatka to idealne danie główne!

Składniki:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 250 gr truskawek (mogą być kwaśne)
  • 1,5 szklanki ugotowanego, obranego bobu (niecałe 0,5kg świeżego)
  • 1 gruba łodyżka dymki
  • 2 ogórki gruntowe
  • gałązka świeżego rozmarynu długości dłoni 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łycha musztardy kremskiej (lub innej w miarę łagodnej)

Gotujemy bób  w osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Sałatę szarpiemy na drobniejsze kawałki, truskawki kroimy na ćwiartki. Mieszamy składniki, dodajemy pokrojone ogórki i dymkę.

Gałązkę rozmarynu oskubujemy z listków. Rozcieramy listki z łyżką cukru i łyzką oliwy w moździerzu, aż nabiorą konsystencji pasty. Dolewamy pozostałe dwie łyżki oliwy, sok z cytryny i musztardę, ucieramy lub blendujemy dalej, aż sos będzie puszysty i gładki.

Sałatę polewamy sosem dopiro na talerzu. Smacznego!



1 komentarz:

Foodmania pisze...

wspaniała letnia sałatka!