Lekka sałatka w sam raz na taki ukrop. Bób nadaje treści i zaskakująco przyjemnie smakuje w połączeniu z truskawkami, a rozmarynowy winegret orzeźwia całość i muszę przyznać, że jestem z niego dumna. Jeśli podobnie jak ja źle znosicie upały i żyć (czyt. jeść) Wam się odechciewa, taka sałatka to idealne danie główne!
Składniki:
Gałązkę rozmarynu oskubujemy z listków. Rozcieramy listki z łyżką cukru i łyzką oliwy w moździerzu, aż nabiorą konsystencji pasty. Dolewamy pozostałe dwie łyżki oliwy, sok z cytryny i musztardę, ucieramy lub blendujemy dalej, aż sos będzie puszysty i gładki.
Sałatę polewamy sosem dopiro na talerzu. Smacznego!
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- 250 gr truskawek (mogą być kwaśne)
- 1,5 szklanki ugotowanego, obranego bobu (niecałe 0,5kg świeżego)
- 1 gruba łodyżka dymki
- 2 ogórki gruntowe
- gałązka świeżego rozmarynu długości dłoni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łycha musztardy kremskiej (lub innej w miarę łagodnej)
Gałązkę rozmarynu oskubujemy z listków. Rozcieramy listki z łyżką cukru i łyzką oliwy w moździerzu, aż nabiorą konsystencji pasty. Dolewamy pozostałe dwie łyżki oliwy, sok z cytryny i musztardę, ucieramy lub blendujemy dalej, aż sos będzie puszysty i gładki.
Sałatę polewamy sosem dopiro na talerzu. Smacznego!
1 komentarz:
wspaniała letnia sałatka!
Prześlij komentarz