Mocno czekoladowe, pyszne ciasto gotowe w 30 minut. Można szaleć z dodatkami, albo przygotować ,,saute". Dla mnie idealnym rozwiązaniem na smutny poniedziałek był dodatek suszonych wiśni, pekanów i białej czekolady. Na bogato! Wystarczy mikser lub blender kielichowy, kilka składników, 5 minut i ciasto ląduje w piekarniku. No kto nie lubi takich błyskawicznych rozwiązań?
Składniki (blaszka 25x25cm):
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy wszystkie składniki do miksera lub mocnego blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę (moga być kawałki czekolady). Wylewamy masę na blachę, obsypujemy dodatkami (białą czekoladę najlepiej powtykać do środka).
Pieczemy około 20-25 minut, studzimy na kratce. Smacznego!
Składniki (blaszka 25x25cm):
- 300 gr gorzkiej czekolady (wedel i wawel mają niezły skład)
- 150 gr ksylitolu lub brązowego cukru
- 5 łyżek bezglutenowego miksu do wypieków (lub maki ryżowej)
- 6 łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 4 jajka
- 4 solidne łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforatów/glutenu
- szczypta soli
- dodatki do posypania: suszone wiśnie/orzechy pekan/biała czekolada
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy wszystkie składniki do miksera lub mocnego blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę (moga być kawałki czekolady). Wylewamy masę na blachę, obsypujemy dodatkami (białą czekoladę najlepiej powtykać do środka).
Pieczemy około 20-25 minut, studzimy na kratce. Smacznego!
3 komentarze:
jak pysznie :) i ładnie się prezentuje
Zapraszam do mnie :)
Mmmm, ale boskie! Uwielbiam brownie :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
rewelacyjne ciasto mniam
Prześlij komentarz