środa, 28 października 2015

Brownie błyskawiczny

Mocno czekoladowe, pyszne ciasto gotowe w 30 minut. Można szaleć z dodatkami, albo przygotować ,,saute". Dla mnie idealnym rozwiązaniem na smutny poniedziałek był dodatek suszonych wiśni, pekanów i białej czekolady. Na bogato! Wystarczy mikser lub blender kielichowy, kilka składników, 5 minut i ciasto ląduje w piekarniku. No kto nie lubi takich błyskawicznych rozwiązań?

Składniki (blaszka 25x25cm):
  • 300 gr gorzkiej czekolady (wedel i wawel mają niezły skład)
  • 150 gr ksylitolu lub brązowego cukru
  • 5 łyżek bezglutenowego miksu do wypieków (lub maki ryżowej)
  • 6 łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 4 jajka
  • 4 solidne łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforatów/glutenu
  • szczypta soli
  • dodatki do posypania: suszone wiśnie/orzechy pekan/biała czekolada

Blachę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy wszystkie składniki do miksera lub mocnego blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę (moga być kawałki czekolady). Wylewamy masę na blachę, obsypujemy dodatkami (białą czekoladę najlepiej powtykać do środka).

Pieczemy około 20-25 minut, studzimy na kratce. Smacznego!


3 komentarze:

Unknown pisze...

jak pysznie :) i ładnie się prezentuje
Zapraszam do mnie :)

Natalie pisze...

Mmmm, ale boskie! Uwielbiam brownie :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

rewelacyjne ciasto mniam