Jestem szczęśliwym człowiekiem - sezon na młodą kapustę można uznać za otwarty! Gdy znudzi się wam wersja klasyczna, polecam pokombinować - kapusta pięknie wchłania różne aromaty przypraw, a z dodatkiem strączków może się stać pełnowartościowym, sycącym daniem. U mnie dziś kuchnia jakby fusion - polski szczypior i koperek, ale i odrobina mleka kokosowego i curry. Jakby fusion i jakby bardzo dobre, zapraszam!
Składniki:
Gdy kapusta jest prawie miękka, dodajemy mleko, cieciorkę, curry i pieprz cayenne oraz posiekany szczypior z dymką, dusimy kilka minut aż dymka będzie miękka, dosalamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek zgnieciony przez praskę i posiekany koperek. Smacznego!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek grubego szczypioru z dymką
- 1/2 pęczka koperku
- 1 puszka ciecierzycy (lub tyle samo ugotowanej)
- 2 łyżki twardego mleka kokosowego (dobrej jakości mleko ma zawsze dwie warstwy - płynną wodę i twardą śmietankę)
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne lub kilka kropli ostrego sosu chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Gdy kapusta jest prawie miękka, dodajemy mleko, cieciorkę, curry i pieprz cayenne oraz posiekany szczypior z dymką, dusimy kilka minut aż dymka będzie miękka, dosalamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek zgnieciony przez praskę i posiekany koperek. Smacznego!
3 komentarze:
Robimy !!!
Jak macie duza kapuste to wiecej przypraw, mozna tez chilli zamiast cayenne.
Zrobiliśmy! Genialne jedzenie... Z młodymi ziemniaczkami też pięknie. A dziś mała profanacja - dodalim smażoną kiełbaskę...
Prześlij komentarz